Leka lokalitet 1

GPS-koordinater: N65005.921′ E11045.777′

Aldersdatering av berggrunnen

På den første lokaliteten langs geo-løypa Skeisnesset, ved Våtvika, er det lett å se at det finnes to forskjellige bergarter, den ene mørk og den andre lys (se bildet under).

Lokalitet01_04

Ser du nøye etter vil du se at den mørke bergarten har et grønnskjær (se bildet under), og du kan også se tynne lag i bergarten. Vi sier da at den er skifrig, og bergarten kalles derfor for en en skifer, en omvandlingsbergart. Grønnfargen i den antyder at det er en grønnstein. Grønnfargen skyldes bl.a innhold av det grønne mineralet kloritt, som splittes lett opp i flak, som glimmer, og dette er opphavet til skifrigheten. Grønnskifer er omvandlet fra mørke vulkanske bergarter som gabbro og basalt under moderat trykk- og temperaturøkning. Denne grønnskiferen er omvandlet fra basalt.

Lokalitet01_05

Den lyse bergarten er relativt massiv, uten særlige strukturer, bortsett fra at overflaten virker litt knudrete og oppsprukket. Bergarten er identifisert som en omvandlingsbergart kalt kvartskeratofyr, omvandlet fra en vulkansk bergart som heter rhyolitt, dagbergarten til den mer velkjente granitten.

Det som gjør lokaliteten spesiell er at det er funnet et mineral som heter zirkon her. I zirkon-mineralet finnes det radioaktiv uran som spaltes ned til bly med en kjent hastighet. Ved måling av mengdeforholdet mellom uran og bly er alderen til bergarten beregnet til ca. 497 millioner år. Denne dateringen angir en sannsynlig alder på det som er kalt Leka-ofiolitten, dvs. et typisk snitt fra havbunnskorpe til øvre mantel.

Zirkon kan utvikle vakre krystaller og er ofte brukt som smykkestein.

Neste lokalitet

Gå til GPS-koordinatene N 65°06.033′ E 011°45.874′.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s