Vega lokalitet 4

GPS-koordinater

N65°40.036′ E011°47.759′ i desimalminutter

N 65°40’02.16»  Ø 011°47’45.54» i minutter og sekunder

VegaLok4 13_09 Panorama

Figur 1: De intrikate sprekke-strukturene i fronten av fjellene Sundsvollhamran, oppafor rullesteinstranden ved Sundsvoll, fanger raskt blikket. Trykk  på bildet for å fram en forstørrelse (kan ta litt tid på en mobil). Kan du, med litt fantasi, se noen troll i fjellet? I foten av fjellene ser du mye rasmateriale, som har blitt frostsprengt fra skrenten over, avsatt i flotte rasvifter.

Rullesteinsstranden på Sundvoll

Rett på nedsiden av skiltet ser du en “mur” av store blokker mot sjøen. Disse har nok vært fraktet fra fjellfoten rett innafor lokaliteten og fungerer som en bølgebryter mot storhavet utafor (figur 2 og 4). Bergarten i fjellet og blokkene, steinene og grusen ned mot stranda er stort sett identiske, men overflaten til selve berggrunnen er forvitret til en mørkere grå farge. I blokkene kan du imidlertid studere de vakre strukturene i den lokale bergarten, vakkert polert fra naturens side (figur 3).

Oppgave 1: Bestemmelse av bergart

Se nærmere på de største steinene og blokkene. Klarer du å se mineralkorn; små fragmenter i bergarten med likedan farge, glans og hardhet? Er bergarten(e) massiv(e); uten struktur(er) eller lagdeling, eller kan du se struktur/lagdeling? Basert på disse observasjonene prøv å fastslå hvilke(n) bergart(er) du finner her. Se mer om bergarter her som hjelp til din tolkning.

Finner du forskjellige bergarter i forskjellige korn eller forskjellige bergarter i samme korn? Prøv å forklare hvordan det eventuelt kan ha seg at flere bergarter er mikset i sammen.

Oppgave 2: Finn vakre mønstre i steinene og blokkene.

De avrevne bitene av gneis kan ha vakre mønstre. Er dere flere kan dere jo se hvem som klarer å finne den fineste biten! Min favoritt er vist i figur 3, men du eller dere finner sikkert noe som er ennå finere?

Svar

Svar på spørsmålene finner du her.

VegaLok4 13_35

Figur 2: Bildet viser en vegg av blokk som er flyttet ut mot havet fra fjellfoten innafor, der de tidligere har rugget mot hverandre og rundet de under gjentatte stormer.

VegaLok4 13_31

Figur 3: Bildet viser en del av en av  blokkene. Poleringen av overflaten gjør strukturene i bergarten svært tydelig. 

Vega Sundsvoll -Sørneset lokalitet 4 12_01

Figur 4: Bildet viser øya Søla en mild kveld i slutten av mai ut mot storhavet. Den består av granitt, den samme som ved denne lokaliteten.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s