Leka lokalitet 6

GPS-koordinater parkeringsplass:

N65006.432′ E11040.598′ (desimalminutt)

N65006’26» E11040’35» (grader, minutter og sekunder)

GPS-koordinater MOHO: N65005.888′ E11039.898′

En sti som går opp til lokaliteten, starter ved den lille grenda Skråen på Kvaløya nordøst på øya Leka, på nedsiden av fylkesvei 562. En QR-kode er satt opp ved en utløe, hvor det er plass til en bil. Ved QR-skiltet er det så vidt mobildekning, og på selve hovedlokaliteten (MOHO) er det ingen dekning.

Lokaliteten er enklest å komme til via en oppmerket sti (merket med staker og hvite, små plater) i underkant av 1,5 km mot sør-sørvest til de oppgitte koordinatene. Du vil da komme til en skikkelig geologisk lekkerbisken; grensen mellom den tidligere øverste del av mantelen og havbunnskorpa fra jordas urtid, den såkalte MOHO-diskontinuiteten.

Du starter med å gå på kjerrevegen innover til du kommer til ei åpen gresslette (se bilde under). Her tar du av kjerrevegenog går langs venstre kant av sletten for å komme inn på stien som går videre innover til lokaliteten, til de oppgitte koordinatene.

Lok 6A panorama

Breelvavsetning

Underveis kommer du til et steinfelt, på koordinatene N65005.933′ E11039.942′, mellom 40 og 45 m o.h. Du finner både subkantet og subrundet stein her, noe som er typisk for breelvavsetninger. Steinene består av vulkanske dagbergarter.  De grågule er basalt, mørk inni og forvitret i overflaten, og de lyse er rhyolitt, omvandlet til kvartskeratofyr.

Lok 6D13_01

Moho-diskontinuiteten

På denne lokaliteten går grensen mellom tidligere havbunnskorpe og bergarter fra øverste del av mantelen. Venstre fot i bildet under er solid plantet i lagdelt olivinrik havbunnskorpe, kalt peridotitt, mens høyre fot er plassert i en ennå mer lagdelt og knudrete olivinrik mantelbergart. Grenseflaten mellom de to bergartene er kalt moho-diskontinuiteten. Bildet er tatt rett sør for sittebenken ved lokaliteten.

Leka Kvaløya MOHO 12_03

Hvis du klatrer noen få meter mot vest vil du kunne finne svarte bånd av krom-mineralet kromitt i havbunnskorpebergarten (se bilde under).

Leka Kvaløy kromittband12_14

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s