Vega lokalitet 3: Svar

Ryggformet avsetning

Utseende

Svaret på oppgaven vil nok variere mye fra person til person. Det viktigste er å komme fram til at du ser en sammenhengende, lang rygg med en noe uregelmessig formet overflate som slynger seg nedover dalen. Noen vil kanskje også se at skråningen fra toppen av ryggen vendt mot sør er brattere enn den som er vendt mot nord, mot skiltet?

Størrelse

Det viktigste her er å få et inntrykk av størrelsen, ikke de eksakte målene. Som du ser er ryggen mange hundre meter lang fra starten øverst mot fjellfoten og nedover. Den er over 20 m bred på sitt maksimale, og anslagsvis 10 m høy.

Kornstørrelse

De kornene som ses i overflaten er hovedsakelig blokk, men det finnes sikkert finere materiale under overflaten. Du kan også se at kornene er kantete.

Type

Kornstørrelse og form på korn tyder på at ryggen består av morenemateriale. Dette sammen med ryggformen viser at det er en randmorene, dannet av en bre som har stått på andre siden av ryggen (figur 3 i presentasjonen). Grunnen til at siden vendt mot den tidligere breen er den bratteste er at breen har rykket fram som en bulldoser og avsatt moreneryggen.

Stor nedtæringsform

Som du ser går senkningen på yttersida av  moreneryggen et langt stykke nedover dalen. Dette tyder på at den er dannet ved breerosjon av en lokal dalbre som har startet i front av tinden, av den samme breen som dannet moreneryggen.

Moreneryggen var sannsynligvis avsatt under en global klimadepresjon 12 800 år siden, i Yngre Dryas, når fronten på innlandsisen befant seg lenger innover i landet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s