Vega

Geologiske stier i et kulturlandskap av verdensklasse   uk

Nes - Guristraumen 13_07

På Vega har man både en spennende berggrunns- og kvartærgeologi på ei øy som er på Unescos verdensarvliste for sitt unike kulturlandskap. Litt av en kombinasjon! Bergartene er formet under den kaledonske fjellkjedefoldning, mens de fleste av dagens landskapsformer er dannet i overflaten av berggrunnen i  oppå  bergartene under jordas nytid.

I sør finner man det typiske nordnorske ytre kystlandskap, med sin smale strandflate, som grenser mot det alpine landskapet innafor. I nord beveger man seg over i et breiere strandflatelandskap. Topografien er nært knyttet til berggrunnsgeologien.  De alpine fjellene finner man i hard, motstandsdyktig granitt i sør, mens strandsonelandskapet i nord er dannet i mykere bergarter, som kalkrik skifer og marmor.

De forskjellige lokalitetene befinner seg i  dette varierte  og vakre landskapet,  så hvorfor ikke ta utfordringen og besøk de? Trykk på miniatyrbildene underst.

Bildet over og de to under er tatt i strandflatelandskapet langs en sti som går mellom bygda Nes og Guristraumen, en tidevannsstrøm nord på øya.  Turen i det vakre kulturlandskapet  anbefales på det varmeste!

Nes - Guristraumen 13_16

Bildet over kan stå som et symbol på den interessante koblingen mellom kultur- og naturlandskapet nord på øya.

 Nes - Guristraumen 13_26

I bildet over ser du fra strandflatelandskapet i nord, spettet med flyttblokker avsatt av innlandsisen, mot de alpine fjellformene i sør; en absolutt fantastisk geologisk mikstur!

VegaLok2 13_40  Knapp Juvika  Knapp Vegdalsskaret  Knapp Sundsvoll

VRI_Knapper VRI_Knapper

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s